Asset Publisher Asset Publisher

Grzyby

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?

To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale  stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.

Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z  muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak  są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.


Asset Publisher Asset Publisher

Back

Cennik na drewno

Cennik na drewno

Wprowadzenie regulaminu sprzedaży detalicznej

Cenniki detaliczne
na drewno i inne produkty pozyskane kosztem nadleśnictwa w lesie oraz pozyskane bez kosztów

 

 

Regulamin sprzedaży detalicznej 
 

Zarządzenie Nr 35/2023 Nadleśniczego Nadleśnictwa Bolesławiec  z dnia 12 października 2023 roku
w sprawie wprowadzenia regulaminu sprzedaży detalicznej - PLIK

Załącznik nr 1 do zarz. Nr 35 2023 - Regulamin sprzedaży detalicznej w siedzibie Nadleśnictwa Bolesławiec - PLIK

Załącznik nr 2 do zarz. Nr 35 2023 - Regulamin sprzedaży detalicznej w kancelariach leśnictw - PLIK

Załącznik nr 3 do zarz. Nr 35 2023 - Zasady użytkowania drukarek rejestrujących - PLIK

 

Cenniki aktualne znajdują sie na witrynie BIP.gov.pl Nadleśnictwa Bolesławiec - LINK

 

Cenniki nieaktualne

CENNIK DETALICZNY na drewno na II półrocze 2022r. DECYZJA NADLEŚNICZEGO nr 12;CENY NETTO; CENY BRUTTO

CENNIK DETALICZNY na drewno na  2022r. DECYZJA NADLEŚNICZEGO nr 2;CENY NETTO;CENY BRUTTO

CENNIK DETALICZNY na 2022r. DECYZJA NADLEŚNICZEGO nr 1, CENY NETTO, CENY BRUTTO
 

WARUNKI KUPNA DREWNA W LEŚNICTWIE -  Zarządzenie Nadleśniczego nr 15 z dnia 28 sierpnia 2001r. 

Załącznik nr 1 do Zarządzenia Nadleśniczego nr 15 z dnia 28.08.2001r.  

REGULAMIN SPRZEDAŻY DETALICZNEJ- Zarządzenie Nr 1/2022 Nadleśniczego Nadleśnictwa Bolesławiec z dnia 14 stycznia 2022 roku 
Regulamin sprzedaży detalicznej w siedzibie Nadleśnictwa - Załącznik nr 1 do Zarządzenia Nr 1/2022 Nadleśniczego Nadleśnictwa Bolesławiec z dnia 14.01.2022 r.

Regulamin sprzedaży detalicznej w kancelariach leśnictw - Załącznik nr 2 do Zarządzenia Nr 1/2022 Nadleśniczego Nadleśnictwa Bolesławiec z dnia 14.01.2022 r.

Zasady użytkowania drukarek rejestrujących - Załącznik nr 3 do Zarządzenia Nr 1/2022 Nadleśniczego Nadleśnictwa Bolesławiec z dnia 14.01.2022 r.

Cennik na drewno na I półrocze 2015r.

Cennik na drewno na II półrocze 2015r.

CENNIK DETALICZNY NA 2016 r. na  DREWNO  i inne produkty pozyskane kosztem Nadleśnictwa oraz pozyskane bez kosztów,przeznaczone dla nabywców lokalnych

CENNIK DETALICZNY NA 2017 r. na  DREWNO  i inne produkty pozyskane kosztem Nadleśnictwa oraz pozyskane bez kosztów,przeznaczone dla nabywców lokalnych

CENNIK DETALICZNY NA DREWNO NA 2018 rok

CENNIK DETALICZNY NA 2019r. na drewno i inne produkty pozyskane kosztem nadleśnictwa w lesie oraz pozyskane bez kosztów.

Cennik detaliczny na I półrocze 2020r TAK JAK WSZYSTKIE CENNIKI   dostępne są na stronie BIP Nadleśnictwa

CENNIK DETALICZNY na drewno NA II PÓŁROCZE 2020 R. CENY NETTO, CENY BRUTTO.

CENNIK DETALICZNY NA 2021 r. I pólrocze DECYZJA NADLEŚNICZEGO , CENY NETTO, CENY BRUTTO

CENNIK DETALICZNY NA 2021 r. II pólrocze DECYZJA NADLEŚNICZEGO, CENY NETTO, CENY BRUTTO